Meratus “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”

Halverwege de Lunterseweg bevindt zich het hoveniersbedrijf van Henk Hol genaamd MERATUS, wat Latijns is voor ‘samenwerking’. Het bedrijf met 8 man personeel richt zich al 28 jaar op tuinadvies, tuinaanleg en tuinonderhoud.

“Zolang ik kan lopen ben ik hovenier, maar sinds mijn twaalfde krijg ik ervoor betaald.” Henk kreeg het vak via zijn vader, die op vijfenzeventigjarige leeftijd nog steeds werkzaam is als hovenier, met de paplepel ingegoten. “Ik heb de middelbare tuinschool gedaan en daarna heb ik nog wel een uitstapje gedaan, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.” 

Als hovenier heeft Henk veel zien veranderen. “Achtendertig jaar geleden was een tuin een stukje straatwerk en wat plantjes. Vandaag de dag is het een stuk technischer geworden. Naast dat je het zichtbare hebt, heb je ook de beregening en aansluiting voor verlichting.” 

Toch merkt Henk ook dat er dingen zijn die juist weer terugkomen. “De ene trend is juist dat tuinen veel technischer worden, maar de andere trend is een natuurlijke tuin oftewel de levende tuin. Dat is dus gewoon een ruimte waar ze kunnen zitten met eventueel nog een veranda, maar dat je ook wilde borders hebt en dat het gazon niet altijd strak is. Dat er madeliefjes, klaver en andere plantjes in mogen groeien. Dat het allemaal niet zo aangeharkt is.”

Alhoewel de planning van een hovenier door de vele wisselende omstandigheden nog weleens te wensen overlaat, heeft Henk een goed overzicht. “Ga mijn er niet op vastpinnen, want ik houd altijd ruimte voor spoedgevallen. Maar voor een klus van twee weken houd ik altijd drie weken aan. Dan ben je bezig en zeggen ze vaak: ik heb hier nog een boom en daar nog een hoekje. Dan is het wel zo prettig als het meteen kan worden geregeld,” vertelt hij.

Naast de aanleg wordt er ook tijd vrijgehouden voor het onderhoud, wat ook een groot deel van de werkzaamheden zijn.

Website van Meratus

Klik hier om de hele bijlage te bekijken Lunteren-Werkt!